Loreta Praha

Kapucínský balzám

BALSAMUM CAPUCINORUM - bylinná tinktura, která se vyráběla v lékárně hradčanského kapucínského konventu podle tradičního řádového receptu prokazatelně od poloviny 18. století až do roku 1950, je nyní znovu připravena pomáhat. Balzám je možné koupit v loretánském muzejním obchůdku nebo přímo v pokladně Lorety, a také v Kapucínské hrobce v Brně.

Výroba tinktury byla spojena s hradčanskou klášterní lékárnou, funkční mezi lety 1680-1822, ale přetrvala i po jejím zrušení právě pro velkou oblibu tohoto léčivého přípravku. Užíval se při žaludečních křečích, při bolestech zubů, ale účinkoval také při hojení ran a pomáhal od bolesti svalů a kloubů. Kapucínský balzám měl takový věhlas, že jej bratři prodávali nejen v hradčanském klášteře a v jiných kapucínských klášterech v Čechách a na Moravě, ale už od 2. poloviny 19. století byl exportován i do zahraničí (Německo, Polsko, Belgie, Irsko, USA). Za II. světové války výroba značně utrpěla a definitivní konec učinilo v roce 1950 zrušení klášterů komunistickým režimem.

 

„Tradice výroby kapek se přerušila. Tajná receptura se musela pečlivě uschovat, aby nedošlo k odcizení nebo zneužití. Kapky zmizely z lékárenských pultů a pomalu upadaly v zapomenutí. A my s úctou k našim vynalézavým bratřím a s nadějí, že budou účinné i nadále, jsme jim pomohli po dlouhé odmlce vykouknout opět na svět. Velkou měrou se o to zasloužil můj předchůdce, bratr Bonaventura, který toto blahodárné dílo započal,“ říká br. Dismas Tomaštík, provinciál řádu kapucínů.

 

Z archivních pramenů je zřejmé, Kapucínský balzám je variantou slavného Zajizvujícího balzámu (Balsamum vulnerarium) německého lékaře Oswalda Crolla (asi 1563–1609), který působil i v Praze na dvoře Rudolfa II. Hlavními ingrediencemi jsou vonné látky přírodního původu: peruánský balzám, myrha, kadidlo a styrax. Spolu se santalovým dřevem, třezalkovými květy, kořenem anděliky lékařské a dalšími sušenými rostlinami se macerují v lihu. Po filtraci vzniká tinktura s antiseptickým, protizánětlivým a analgetickým účinkem. Kapucínský balzám byl oblíbeným prostředkem pro vnitřní i zevní použití.

 

Kapucínský balzám tedy obsahuje nejen okolo padesáti bylin, ale také pryskyřice. „Součástí receptu je dokonce i jantar. Vše se maceruje v osmdesátiprocentním lihu okolo dvou měsíců. Díky vysokému obsahu alkoholu se v roztoku rozpustí právě i pryskyřice,“ upozorňuje Marek Motyčka z Klášterní oficíny v Rajhradě, kde je realizována obnovená výroba Kapucínského balzámu. „Vše je patentované a podrobná receptura je uložena v trezoru. Jedinečnou zásluhu na uchování tohoto kapucínského pokladu má náš bratr Eliáš Svatek. Za komunismu se mu podařilo recept ukrýt u svých známých a po pádu režimu ho předal nově zvolenému provinciálovi br. Jiřímu Paďourovi,“ doplňuje provinciál br. Dismas.

KAPUCÍNSKÝ BALZÁM – bylinné kapky, 50 ml. Složení: alkohol 80%, čištená voda, extrakty ze stromů a bylin. Dávkování: 10 kapek denně. Množství je možné rozdělit do dvou dávek. Odměřené množství je možné nakapat na lžičku, do sklenice s vodou nebo na kostku cukru (vnitřní užití). Vnější užití – potřením postiženého místa. Obsah alkoholu: 80%. UpozorněníSkladujte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené dávkování. Přípravek není určen jako náhrada pestré stravy. Uchovávejte v suchu při teplotě do 25 °C. Chraňte před vlhkem a přímým slunečním zářením.

 

Kapucínský balzám v médiích / zdroje